Er zijn maar weinig mensen die niet van fruit houden. We vinden het zelfs vanzelfsprekend dat er het hele jaar door vers fruit beschikbaar is en dat het op de koop toe ook nog betaalbaar blijft. Maar natuurlijk is er een hele keten van personen en bedrijven die ervoor zorgt dat het alles wel mogelijk is. De fruitteler vormt hier wel de belangrijkste schakel. Deze zorgt er immers voor dat er altijd wel vers fruit te leveren valt en is ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van het fruit.

Wat houdt het beroep dan eigenlijk in?

De primaire taak van een fruitteler is om ervoor te zorgen dat de fruitbomen optimaal groeien en blijven produceren. Daarnaast dient een goede fruitteler er ook voor te zorgen dat er steeds aan gewasverbetering wordt gedaan en de bodemkwaliteit in de gaten wordt gehouden. Ook het onderhoud van de bomen valt onder de werkzaamheden.

Een fruitteler dient dus ruime kennis te hebben over de landbouw, maar dient ook in staat te zijn de diverse werkzaamheden die bij het vak behoren te organiseren. Denk maar aan het aantrekken van extra arbeiders om tijdens de oogst mee te helpen of bij het onderhoud.

Het belangrijkste waar je als fruitteler rekening mee dient te houden is dat je als zelfstandig ondernemer zal moeten functioneren. Dat betekent dus dat je wel over de nodige ervaring zal moeten beschikken om het werk aan te kunnen. Denk maar aan het verkopen van je fruit tegen de beste prijzen, maar ook het inkopen van meststoffen en plantmateriaal. Je mag dan wel een goede fruitteler zijn, wanneer je de centjes niet goed kan beheren is het bedrijf binnen de kortste keren failliet.

Omdat er een grote keuze is aan fruitsoorten specialiseren de meeste fruittelers zich op een bepaalde soort. Ook kiezen steeds meer fruittelers ervoor om over te stappen op biologische landbouw. 

Hoe wordt ik dan een fruitteler?

Als fruitteler moet je zeker wel op een Mbo-opleiding volgen. Speciaal voor dit beroep is er de opleiding vakbekwaam medewerker teelt niveau drie. Hier wordt je al de kennis bijgebracht die nodig is om een succesvolle fruitteler te worden. Zoals al eerder aangehaald ben je als fruitteler niet alleen met de fruitbomen bezig, maar ook met arbeiders. Het is daarom ook raadzaam een opleiding management te volgen. Indien je nog niet bekend bent met het zelfstandig ondernemerschap dien je ook daartoe een opleiding te volgen. Zo zal je zeker wel je weg kunnen vinden als beginnende ondernemer in de fruittelers branche. Een van mijn betere vrienden is een loodgieter Heerleen, maar houdt ook enorm veel van fruitteelt. Hij is een van de bedenkers van dit artikel.

Het worden van een succesvolle fruitteler vereist dus zeker wel ruime kennis over een breed gebied: management, ondernemerschap en plantenkennis. Alhoewel je de technische vaardigheden wel kan opdoen door de betreffende opleidingen te volgen zal je zeker ook tijdens het uitoefenen van het beroep de nodige vaardigheden opdoen.

Wat je moet weten over het beroep fruitteler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *