Je verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsysteem (HVAC) vereisen regelmatig onderhoud zodat ze effectief en efficiënt kunnen functioneren. Het verwaarlozen van noodzakelijk onderhoud zorgt voor een gestage daling van de prestaties terwijl het energieverbruik gelijkmatig toeneemt. Hier zijn enkele instructies die van toepassing zijn op een airconditioningsysteem of warmtepompunit voor het hele huis.

De compressor
Het is essentieel om de stroom naar de apparaten volledig uit te schakelen vanwege het gevaar van het werken rond elektriciteit. Verwijder de ventilatorbehuizing op de compressor. Met behulp van een schroevendraaier of sleutel de bevestigingsmiddelen verwijderen en til de kooi of het ventilatorrooster van de bovenkant van het de compressor. Je kan met de hand of met een vacuüm onder andere bladeren en ander vuil uit de compressor verwijderen.De buitenste afdekkingen verwijderen en maak gebruik van een opzetborstel op een krachtig werkplaatsvacuüm om het vuil buiten te verwijderen. Met een zachte stroom van een tuinslang kan je de vinnen van binnenuit naar buiten spuiten om opgehoopt vuil of vuil tussen de vinnen te verwijderen. Elke vermindering van de luchtstroming door de lamellen kan de efficiëntie verminderen, daarom moet je de gebogen vinnen voorzichtig rechttrekken met een in de handel verkrijgbaar gereedschap voor het richten van ribben. Een van mijn betere vrienden is een hovenier Eindhoven maar houdt enorm veel van schilderen. Hij is een van de bedenkers van dit artikel geweest.

Nadat de reiniging is afgerond, vervang je de ventilatorbehuizing. Bladeren en puin achter de condensor opruimen en  takken en begroeiing minstens 2 voet in alle richtingen snijden om een goede luchtstroming te garanderen rondom het apparaat. Tijdens de wintermaanden de bovenkant van de unit af dekken met een stuk triplex of plastic om te voorkomen dat er vuil in valt. De zijkanten van het apparaat niet volledig afdekken, omdat er vocht kan opstapelen binnen en corrosie.

De onderhoud van binnen
Nu gaat we de onderhoud van binnen doen. Zoek op de binnenblazer de deur van de verdamperspiraal. Het kan zijn dat je een stuk plakband en een paar schroeven of bouten  moet verwijderen. Om de spoel af te stoffen maak je gebruik van een zachte borstel binnenin en spuit daarna de spoel af met een spoelreinigingsspoelreiniger. De spray gaat opschuimen en druppelt in de opvangbak. De opvangbak reinegen met zeep, heet water en een beetje bleekwater. Hierna giet je  een kopje 50% bleekwater of water in de afvoer. Om de afvoer op langere termijn schoon te houden, plaatst je drain-pan-tablet in de pan. Dit zal algengroei remmen.
Als de bleekoplossing niet gemakkelijk afloopt vervang dan de deur van de verdamperspiraal en gebruik folie-ducttape om als het nodig is opnieuw te sealen.

Reinigen van gestopte verdamperafvoer
In een onderliggende pan druipt water afkomstig van de vochtigheid in de lucht dat condenseert op het koele oppervlak van de verdamperspiraal als vloeibaar. Het water in de pan stroomt in een afvoerslang naar een kelderputafvoer, een nutsafvoer of buiten. Er kunnen na verloop van tijd algen en schimmels zich opstapelen en de afvoer mogelijk afsluiten. Er kan schade worden veroorzaakt door overstroming op de vloer of, als het is uitgerust met een afvoerflotatie, kan het ervoor zorgen dat het systeem stopt met koelen ter voorkoming van een overstroming.
De afvoer is een PVC-buis. Volg het tot waar het afwatert. De lijn wordt buiten in de buurt van de condensoreenheid afgevoerd, maar kan ook in een gootsteen, kelderverdiepingsput of in het geval van zoldereenheden, geloosd worden in een buitenmuur.
Gebruikt een vacuüm om de afvoer te verwijderen. Verwijder het papieren filter uit het vacuüm om het filter niet te beschadigen. Houd de slang van het vacuüm tegen het einde van de afvoerleiding. Je kan ducttape of een lap gebruiken om de opening houden. Hierna Schakel je het vacuüm 2 tot 3 minuten in. Dit zal de afvoer van groeiende algen en schimmels opheffen.

Vervangen van het ventilatorfilter
Je moet minstens twee keer per jaar Het filter in uw HVAC-systeem vervangen. Het filter moet altijd vervangen worden met een nieuw filter met dezelfde luchtstroomwaarde. Plaats de filterbehuizing op de AC waar het grote retourkanaal voor verse lucht het apparaat binnengaat. Om de deur naar de filterbehuizing te openen hebt je een schroevendraaier nodig om de vergrendeling te draaien. Vervolgens Verwijder je het oude filter om het nieuwe filter te installeren. Hierna kan je de stroom weer aanzetten.

Deze stappen kunnen je helpen jou AC-systeem in topvorm te houden. Er zijn sommige  onderhoudspunten die alleen door een opgeleide HVAC-technicus kunnen worden uitgevoerd. Het is daarom nog steeds nodig om een deskundige technicus het systeem regelmatig te laten controleren.

Tips die je moet weten voor het onderhoud van je airco en verwarmer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *